SVEČANA KONFERENCIJA U TEMIŠVARU

Datum: 27.03.2024

Generalni direktorat Evropske komisije za regionalne i urbane politike sa sedištem u Briselu, od 2008 godine organizuje godišnje takmičenje pod nazivom REGIOSTARS, koje je postalo evropska oznaka izvrsnosti za projekte koje finansira EU, a koji pokazuju uticaj i inkluzivnost regionalnog razvoja.
Naš projekat „Od rudnika do reke. Čuvari vode!“ (From Mine to River. The Water Guardians!), u konkurenciji 228 nominovanih projekata, dobio je prvu nagradu na takmičenju REGIOSTARS 2023, u kategoriji „Zelena Evropa”. Nagrađeni projekat je realizovan u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, tokom perioda septembar 2019 – septembar 2021 pod akronimom RoS-NET2 i rezultat je saradnje između West University of Timisoara, Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor i nevladine organizacije Ecological Cooperation Group – NERA Caras – Severin branch (GEC NERA).
Tim povodom je 21.03.2024. godine u Temišvaru, održana svečana konferencija na kojoj su o značaju i vrednosti ovog projekta govorili: Kozmin Enake – prorektor Zapadnog univerziteta u Temišvaru, Oana Kristea – načelnica Upravljačkog tela Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, Monika Hensej – direktorka za komunikacije u Sektoru za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije, Sanda Šimić – v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Republike Srbije, Silvia Davidoju – ambasadorka Republike Rumunije u Srbiji i Anka Lolesku – izvršna direktorka Regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju u Temišvaru.
Najvažnije rezultate projekta predstavili su članovi projektnog tima: Univ. Prof. Dr. Adriana Isvoran sa West University of Timisoara, Dr. Zoran Stevanović, iz Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor i Conf. Dr. Cristina Rotaru sa West University of Timisoara kao predstavnik partnera GEC NERA.

Najnovije vesti

FIRMA OD POVERENJA

„Borski institut – ponos Srbije!“

.

INFORMATOR O RADU

katastar rudarskog otpada