Projekat RoRS 337- ROmania Serbia NETwork pobedio na takmičenju REGIOSTARS 2023

Zvanična strana projekta: RoS-NET2

Projekat prekogranične saradnje RoRS 337- ROmania Serbia NETwork , „saradnja za procenu i širenje saznanja o uticaju rudarskih aktivnosti eksploatacije bakra na kvalitet vode u prekograničnom području“, koji je tim iz Instituta realizovao u saradnji sa Zapadnim Univerzitetom iz Temišvara i GEC Nera grupom je, odlukom stručnog žirija, pobedio na takmičenju REGIOSTARS 2023 u grupu A GREEN EUROPE. Na ovom takmičenju je bio pod imenom „From mine to river. The Water Guardians!“

REGIOSTARS je godišnje takmičenje koje organizuje Generalni direktorat Evropske komisije od 2008. godine. Tokom godina, postala je Evropska oznaka izvrsnosti za projekte koje finansira EU, koji pokazuju uticaj i inkluzivnost regionalnog razvoja. 2023. je godina obnove i ponovnog pokretanja takmičenja.

Detalјima o RegioStars takmičenju možete pristupiti ovde: https://regiostarsawards.eu

Članovi tima iz Instituta su:

 1. dr Zoran Stevanović
 2. dr Mile Bugarin
 3. Lidija Bućan
 4. Saša Stojanov
 5. Vladan Marinković
 6. Ljubiša Obradović
 7. dr Dragana Božić
 8. dr Radmila Marković
 9. dr Ljiljana Avramović
 10. Radojka Jonović
 11. dr Jelena Petrović
 12. dr Renata Kovačević
 13. Vojka Gardić

SVEČANA KONFERENCIJA U TEMIŠVARU

Generalni direktorat Evropske komisije za regionalne i urbane politike sa sedištem u Briselu, od 2008 godine organizuje godišnje takmičenje pod nazivom REGIOSTARS, koje je postalo evropska oznaka izvrsnosti za projekte koje finansira EU, a koji pokazuju uticaj i inkluzivnost regionalnog razvoja.
Naš projekat „Od rudnika do reke. Čuvari vode!“ (From Mine to River. The Water Guardians!), u konkurenciji 228 nominovanih projekata, dobio je prvu nagradu na takmičenju REGIOSTARS 2023, u kategoriji „Zelena Evropa”. Nagrađeni projekat je realizovan u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, tokom perioda septembar 2019 – septembar 2021 pod akronimom RoS-NET2 i rezultat je saradnje između West University of Timisoara, Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor i nevladine organizacije Ecological Cooperation Group – NERA Caras – Severin branch (GEC NERA).
Tim povodom je 21.03.2024. godine u Temišvaru, održana svečana konferencija na kojoj su o značaju i vrednosti ovog projekta govorili: Kozmin Enake – prorektor Zapadnog univerziteta u Temišvaru, Oana Kristea – načelnica Upravljačkog tela Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, Monika Hensej – direktorka za komunikacije u Sektoru za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije, Sanda Šimić – v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Republike Srbije, Silvia Davidoju – ambasadorka Republike Rumunije u Srbiji i Anka Lolesku – izvršna direktorka Regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju u Temišvaru.
Najvažnije rezultate projekta predstavili su članovi projektnog tima: Univ. Prof. Dr. Adriana Isvoran sa West University of Timisoara, Dr. Zoran Stevanović, iz Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor i Conf. Dr. Cristina Rotaru sa West University of Timisoara kao predstavnik partnera GEC NERA.


Najnovije vesti

FIRMA OD POVERENJA

„Borski institut – ponos Srbije!“

.

INFORMATOR O RADU

katastar rudarskog otpada