Prezentacija projekta u okviru SATREPS programa

Datum: 01.12.2016

U Beogradu, u hotelu Metropol Palace, 4. juna 2015. godine, medijima, stručnoj i naučnoj javnosti predstavljen je početak realizacije projekta pod nazivom: „Istraživanje sistema integracije analize prostornog okruženja i primene naprednih tehnologija za iskorišćenje metala u cilju održivog korišćenja mineralnih resursa“.

Projekat se realizuje u okviru programa SATREPS (Science and Technology Research Partnership for Sustainable Development) koji je nastao kao rezultat saradnje između Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i Japanske agencije za nauku i tehnologiju (JST). U realizaciji projekta učestvuju partneri iz Japana i Republike Srbije. Partneri iz Japana su: Center for Geo-environmental Science (CGES), Akita University, International Center for Research and Education on Mineral and Energy Resources (ICREMER), Akita University, Department of Engineering in Applied Chemistry, Graduate School of Engineering and Resources Science, Akita University, Japan Space Systems (J-spacesystems) i Mitsui Mineral Development Engineering Co., Ltd. (MINDECO), a partneri iz Srbije su Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, Tehnički Fakultet u Boru i sledeća resorna Ministarstva Republike Srbije: Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Projekat će se realizovati u narednih pet godina, do 2020. godine, uz učešće srpskih i japanskih stručnjaka iz navedenih institucija.


Vrednost projekta je 5,6 miliona USD i sprovodi se iz donacije Vlade Japana, uz učešće domaćih sredstava od oko 800.000 USD. Tokom realizacije projekta najpre će biti definisani zagađivači i mogućnosti korišćenja najnaprednijih tehnologija za saniranje rudarskog otpada u Boru, a potom je planirano i formiranje integrisanog sistema praćenja životne sredine za okolinu Bora. Krajnji cilj je uspostavljanje integralnog sistema za procenu stanja životne sredine i remedijaciju kako bi se postiglo održivo korišćenje mineralnih resursa, valorizovale korisne komponente iz rudarskog otpada u različitim industrijama, a ostatak prečistio i bezbedno odložio.

Na prezentaciji projekta aktivno učešće uzeli su: dr Zoran Stevanović, izvršni direktor projekta; prof. dr Daizo Ishiyama, glavni savetnik JICA i profesor Akita univerziteta; g. Masahiro Suga, ministar iz Ambasade Japana u Beogradu, g. Siniša Tanacković, direktor projekta i pomoćnik ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije; g. Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra iz Ministarstva poljoprivrede i životne sredine; i g. Takumi Ueshima, direktor JICA.