Poseta Predsednice Vlade Republike Srbije Institutu

Datum: 17.06.2020

Ana Brnabić: BORSKI INSTITUT JE PRIMER DOBROG I USPEŠNOG RADA I RUKOVOĐENJA

 Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić je, prilikom današnje posete Institutu za rudarstvo i metalurgiju i kompaniji ZiJin u Boru, posebno govorila o tome kako se nekada radilo u borskom Institutu, a kako je danas postignut napredak od rukovođenja i poslovanja do naučnih istraživanja i standarda zaposlenih.

„Institut je najbolji primer kako je bilo ranije kada je bio u dugovima i kada su plate rudara, na primer 2011. godine, iznosile 55.000 dinara, a kako je danas kada Institut ima godišnji prihod od 6 miliona evra, a rudari zarađuju u proseku 95.000 dinara“ – rekla je Ana Brnabić, nastavljajući

-Institut je imao gubitak i dugove od 7 miliona evra, dok danas, ne samo da nema dug, već od njega direktno i indirektno živi 1000 ljudi. Institut uplaćuje u budžet 3 miliona evra godišnje, a to je i jedan od najboljih naših instituta. To što se desilo sa tim Institutom, kako se razvijao, kako je nekada i kako danas izgleda, možda je najbolja paradigma i primer kako je izgledalo naše rudarstvo, naša ekonomija i naše naučne institucije, a kako danas. Taj Institut je pre deset godina dugovao nešto više od 7 miliona evra, pet plata nije bilo isplaćeno, a oprema je bila zastarela. Prosečna plata bila je 250 evra“.

U međuvremenu je – podsetila je premijerka – prosek plata porastao na 800 evra uz korišćenje najsavremenije opreme i tehnologije.Vraćeni su i nagomilani dugovi.

– Sve je to postignuto zahvaljujući dobrom rukovodstvu  i naučnim radnicima Instituta, kao i velikoj podršci Ministarstva prosvete. To je potpuno drugačija slika, to su stvari koje su bile crne, a danas su bele. Takav je bio i RTB, gde smo imali ogromne gubitke i jedan od najvećih problema  za budžet“ – zaključila je Ana Brnabić.

Ovde možete videti prilog Televizije Bor o poseti Predsednice Vlade našem gradu.

Najnovije vesti

FIRMA OD POVERENJA

„Borski institut – ponos Srbije!“

.

INFORMATOR O RADU

katastar rudarskog otpada