INSTITUT ZA RUDARSTVO I METALURGIJU NA MEDJUNARODNOM SAJMU TEHNIKE, Maj 2024

Datum: 28.05.2024

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji je održan od 21. do 24. Maja 2024. godine, je najstarija tehničko-tehnološka izložbena manifestacija u ovom delu Evrope, specijalizovana za oblast proizvodnih tehnologija.
Prvi put organizovan 1937. godine, svedok je istorije i zamajac razvoja. Iz njega su se razvili skoro svi veliki sajmovi.
Član je Međunarodne unije sajmova (UFI, Pariz) od 1957. godine.
Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća predstavlja važan faktor privrednog razvoja i ima značajan uticaj na budući razvoj industrije Srbije i regionalnu saradnju.
Era digitalne integracije industrije je počela. Fabrike postaju digitalne, pametne, virtuelne, po meri čoveka i u harmoniji sa životnim okruženjem. Kolaborativni roboti osvajaju proizvodne pogone i timski rade sa čovekom. Virtuelna realnost i industrijski internet brišu prostorne granice. Veštačka inteligencija i internet stvari transformišu tradicionalne poslovne modele i čine industrijsku proizvodnju zelenijom. U središtu svega je i dalje ČOVEK, njegova kreativnost i mašta povezani sa novim tehnologijama. Sve što je do skora bila samo vizija, danas je realnost i svoju primenu pronalazi u pametnim fabrikama budućnosti.
Beogradski sajam tehnike je zbog toga i dalje važno mesto poslovnih susreta, razmene poslovnih ideja i iskustava i promocije inovacija i novih tehnologija.
I Institut za rudarstvo i meralurgiju je imao svoj štand na sajmu i privukao veliku pažnju, kako svojim proizvodima i delatnostima, tako i osvojenom nagradom u Briselu, na takmičenju REGIOSTAR 2023 za projekat ROS-Net2 sa Partnerima iz Rumunije West University Timisoara i GEC Nera Moldova Noua.